O NAMA

U decembru 1998. godine potekla je ideja o osnivanju Udruženja za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore od strane rukovodilaca vodovodnih i kanalizacionih preduzeća Budva, Bar, Ulcinj, Cetinje, Herceg Novi i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“. Predstavnici navedenih vodovodnih društava pokrenuli su inicijativu dobijanja saglasnosti svih vodovoda u Crnoj Gori u cilju osnivanja Udruženja. 16. marta 1999. godine sačinjen je Ugovor o osnivanju Udruženja kada je na Cetinju i održana prva Osnivačka skupština na kojoj je usvojen Ugovor o osnivanju Udruženja za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore. Potpisnici Ugovora su bila 22 vodovodna i kanalizaciona preduzeća uključujući i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Prva registracija Udruženja izvršena je 28.06.2001. godine kod Privrednog suda u Podgorici rješenjem p. br. 1759/99 pod nazivom „Poslovno udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore“. Dana 05.10.2001. godine, pod poslovnim brojem 2685/01 „Poslovno Udruženje“ je preregistrovano u „Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore“. Kasnije, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima (Sl. list RCG 6/02) kod Privrednog suda u Podgorici pod brojem 7-0000713/001, sa sjedištem u Podgorici Udruženje je preregistrovano u „NVO Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore“.

NVO Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore je osnovano kao samostalno, nestranačko, nevladino i neprofitno Udruženje vodovodnih preduzeća Crne Gore koje danas broji 21 preduzeće, koji su punopravni članovi, kao i 2 pridružena člana. Udruženje je osnovano sa ciljem unapređenja privređivanja osivača, odnosno članova Udruženja u oblastima:

• Poboljšanja uslova za proizvodnju i distribuciju vode za piće i uslova za prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda, kao i primjena tehničko-tehnoloških dostignuća u pomenutim oblastima;

• Racionalnog korišćenja vodnog resursa;

• Adekvatno upravljanje i održavanje vodovodne i kanalizacione strukture;

• Ulaganje u infrastrukturu u cilju poboljšanja usluga vodosnabdijevanja, odvođenja i tretmana otpadnih voda korisnicima;

• Unapređenje odnosa sa korisnicima (potrošačima);

• Unapređenje međusobne saradnje članova Udruženja;

• Unapređenje saradnje sa drugim organizacijama na državnom i međunarodnom nivou u sektoru za vodosnabdijevanje, tretman i odvođenje otpadnih voda;

Unapređenje saradnje sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom (Osnivačem vodovodnih preduzeća).

Milan_Bulatović.jpg
Milan Bulatović